Henri Mäntysaari Kohtalona perinnön on kirjastoina roihuta / kun lukutaidottomat säikkyy ensipakkasta.

Kaikki blogit puheenaiheesta Työn tekeminen

Työ – mitä se on?

Yhdet haluavat jatkaa työvuotta 24 tunnilla tai 6 minuutilla päivässä – toiset haluavat tehdä 6 tunnin työpäivää 8 tunnin palkalla. Työstä puhutaan ikään kuin kaikki työ olisi tasalaatuista ja samoilla mittareilla mitattavaa. Kun puhutaan työstä, niin näytetään puhuvan työstä jostain näkökulmasta. Yritin koota lähinnä itselleni omaa näkökulmaa työstä ja siihen kohdistuvista asenteista. Joku muukin on varmaan miettinyt näitä kysymyksiä.

Työn tekemisen uudelleen ajattelu

Raimo E. Laaksonen kirjoitti täällä US-blogistossa:

Työmies on palkkansa ansainnut?

Hallituksen leikkauksien jälkeisessä kiihkeässä keskustelussa on näkynyt lukemattomia kertoja perinteinen vasemmistolainen kommentti ”työmies on palkkansa ansainnut”. Siitä ei voisi olla enempää samaa mieltä, totta kai on.

Sanonta tarkoittaa käytännössä sitä, että tehdystä työstä pitää maksaa. Mitä enemmän tekee, sitä enemmän pitää maksaa. Mitä paremmin tekee, sitä enemmän saa. Eikö niin? Eikö olekin oikeudenmukaista? 

Liberaalianarkismia..

Kuulun niihin onnekkaiisiin ketkä ei ole syntyneet kivikylässä tai nykylähiössä, mihin ei mahdu omavaraistaloutta. Siirtolapuutarhoja jokinverran kaupungeissa ja sota-aikana niistä on saatu vitamiinilisiä, mutta suurkaupungeissa pitää viljellä jo katoilla ja kattorakenteet on takuulla kovilla ja mullan raijaaminen pilvenpiirtäjään hissillä on työlästä, vaatii myös sähköä, kastelusta ja vedensaannista puhumattakaan ja kompostiakaan ei taida helposti pitää korkeuksissa jos on kuivaa. Maata vasten sekin voi paremmin.

Pienituloista työkyvyttömyyseläkeläistä rangaistaan työnteosta. Miksi?

Työntekoa halutaan lisätä, eläkeikää nostaa. Ihmisten pitäisi tehdä pitempään työtä. Huoltosuhde vaikeutuu. Yhä enemmän on ikäihmisiä, yhä vähemmän on työntekijöitä. Työvoimapula uhkaa. Kuka maksaa tulevat eläkkeet? Palvelutarve kasvaa. On poliittista linjausta, että emme tarvitsisi työperäistä maahanmuuttoakaan. On tahtoa, että työttömät saisivat tienata muutaman satasen menettämättä tukiaan. Olen alkanut pohtimaan, että tietääköhän meidän eduskuntakaan kuinka pöljä meidän eläkejärjestelmä on?

 

Osuus ja ongelma

Millaista toimintaa on luvassa? Liitynkö mukaan? Mikä on minun osuuteni?
Osuuskuntayrittäjyys toimii joillakin aloilla hyvin ja joillakin hyvin huonosti.

Tavalla tai toisella olen ollut tekemisissä kolmen eri osuuskunnan syntyvaiheissa.
Yhden toimiala oli koulutus, toinen lehdenjulkaisu ja kolmas kulttuuriosuuskunta.

Alkuvaiheet samaan tyyliin, alkuinnostus ja orastava vapaus ja työnäky, sääntöjä
ja toimintatapoja pohditaan yhdessä ja päädytään malliin, johon kaikki ovat tyytyväisiä.

Tavalla maan maassa

Somalitaustainen Muhiadin kertoo

" Olen kuitenkin sitä mieltä, että maassa maan tavalla. Olen opetellut suomen kielen, minulla on kantasuomalaisia ystäviä, olen käynyt armeijan ja jopa evankelisluterilaisen rippikoulun, vaikka olenkin islaminuskoinen. Haluan tulla osaksi tätä yhteiskuntaa", Muhis sanoo.

"Tiedän, että moni Somaliasta tulleista maahanmuuttajista väheksyy esimerkiksi armeijan käymistä.

Kanadaan, Ruotsiin vai kaljalle

Sata vuotta sitten vuosisadan vaihteessa maatalousvaltaisessa Suomessa elettiin taloudellisesti kovia aikoja. Kun talon tai torpan vanhin poika peri elinkeinon, niin muiden sisaruksien oli pakko etsiä toimeentulonsa muualta. Noiden vuosien aikana lähes 400.000 suomalaista muutti toimeentulon perässä Pohjois-Amerikkaan ja Kanadaan, kun kotiseuduilta ei löytynyt vaihtoehtoja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä