Henri Mäntysaari Kohtalona perinnön on kirjastoina roihuta / kun lukutaidottomat säikkyy ensipakkasta.

Kaikki blogit puheenaiheesta Median murros

Entäs, jos maailma ei olekaan, kuin hengität? Ehdottomuuksista ehkä?

Silloin, kun ihminen sanoo olevansa järjen ihminen tai väittää puoluekantansa edustavan jotain, hän ottaa valtuudet määritellä itsensä sekä ympäristönsä omakohtaisten arvioperusteiden mukaan eikä suinkaan yleismaailmalliselta näkökohdalta.

Tällaiset itsejulistukset, milloin järjen tai johdonmukaisuuden kilvellä heijastavat ennemminkin tarvetta tunnustaa suuntausta, kuin altistaa itsensä ympäristön väreilylle ja sallia itselleen erilaisten vaikuttimien moninaisuus.

Kehräävä kissanpenttu

Objektiivisuus on ollut tavoiteltu ihanne toimittajille. Se on ollut kuin ohjenuora. Objektiivisuutta on myöhemmin kyseenalaistettu, koska toimittajakin on ihminen, jolla on tunteita, sympatioita, ym. Ilmeisesti tiedotusvälineet ovat jo jättäneet objektiivisuuden sivuun ja ovat tietoisesti valinneet subjektiivisesti poliittisen agendansa.

Toimittajarobotti on journalistien uusi Kehruu-Jenny

 

Suomen Lehdistö julkaisi mielenkiintoisen artikkelin, josta soisi kaikkien journalistien olevan kiinnostuneita.

Jotain aivan uutta mediakentällä

 

Pitkäaikainen harrastukseni, median seuraaminen ja analysointi, tuotti taas kesään mennessä tutut luvut levikintarkastuksen suhteen. Liki kaikki sanomalehdet painelevat pakkasen puolella ja muutamat pienet paikallislehdet vain taistelevat yleistä trendiä vastaan pienellä nousulla.

Aikakausilehtien kentässä tilanne oli jo vähän mystisempi ja toiset lehdet vain porhalsivat ylöspäin ja toiset tasaista alamäkeä.

Älä unohda median ilmaisuutta, Reijo Tossavainen

 

Tossavainen jatkaa johdonmukaisella linjallaan ja syyttää blogissaan median ahdingosta jotain rajaamatonta punavihreää kuplaa, jonka vuoksi levikit putoavat. Totta kai muutama Tossavaisen kaltainen änkyräpersu saattaa vaihtaa normaalein journalistisin kriteerein toimivan median vaikkapa tuomitun rikollisen ylläpitämään Mitä Vittua!? –lehteen ja Homma-foorumin kaltaisiin vihanlietsontapalstoihin.

Demokraatin alamäki

 

Olen pitkään kirjoitellut ilmaisen netin turmiollisuudesta painetuille lehdille. Idea kulkee lyhyesti vain siten, että jos toisille tilattavaa materiaalia tarjotaan ilmaiseksi toisille riittävissä määrin, ilmainen materiaali ottaa ja voittaa jossain kohtaa.

Sattui uutisvirrasta silmään jotain erinomaisen osuvaa, mikä todisti aatteeni jälleen kerran oikeaksi.

Journalismi, blogit ja some demokratian turvaajina

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kertoi blogissaan toissapäivänä (US 25.5.2015), että ”Kustannusosakeyhtiö Uusi Suomi on kasvanut keskellä suomalaisen median suurta myllerrystä. Yhtiön liikevaihto meni vuonna 2014 ensimmäistä kertaa yli yhden miljoonan euron rajan ja tulos oli verkkolehden tähänastisen historian paras.”

Perussuomalaisia ympäröi pahantahtoinen muuri

Vajaat pari vuotta sitten Perussuomalaiset julkaisi oman ratkaisumallinsa kunta- ja soteuudistuksen osalta pitkän ja huolellisen valmistelun jälkeen. Järjestimme tiedotustilaisuuden, johon tuli muutama toimittaja.

Heidän suhtautumista asiaan kuvatkoon Helsingin Sanomat. Toimittaja vertasi jutussaan ratkaisumalliamme Susan Ruususen kirjaan "Pääministerin morsiain". Hänen mielestä kummassakin oli yhtä vähän asiaa.

Paperisten iltapäivälehtien tulevaisuus

Kaiket päivät toimitusten huolella laatimat iltapäivälehtien lööpit kirkuvat ruokakauppojen ja R-kioskien lehtitelineissä. Hinnallakin kamppaillaan jatkuvasti. Joka viikko jompikumpi lehti on alennuksella myynnissä ja joskus tarjouspäivät osuvat yksiinkin, joskin harvoin. Toisinaan alennettu aviisi on vain saatavilla jossain ruokakaupassa muttei R-kioskilla, joten hinnalla jumpataan monipuolisesti.

Freelancerit ahtaalla ja muita mediamaailman muutoksia

Vuodesta 2008 vuoden 2012 loppuun journalistien työpaikoista on kadonnut noin 800. Yt-neuvotteluja ja irtisanomisia on tullut aivan liukuhihnalta kaiken aikaa ja sen kuuluisan tunnelin päässä ei tunnu olevan valoa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä