Henri Mäntysaari Kohtalona perinnön on kirjastoina roihuta / kun lukutaidottomat säikkyy ensipakkasta.

Kaikki blogit puheenaiheesta Argumentointivirhe

Suomalaisen klikkijournalismin taso on syvältä

 

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005072370.html

Is julkaisi Freedom House-tekemän tutkimuksen jonka mukaan Suomessa asuu maailman vapain kanssa. Voisin kyllä kysyä että vapain mistä ? Maallisesta omaisuudesta vai vapaudesta tehdä mitä haluaa ?

Selityskokoelma

Laura Huhtasaaren graduun liittyen on kuultu joukko selityksiä häneltä sekä hänen kannattajiltaan. Niitä on ruodittu varmaan blogeissa ja somessa, mutta tässä oma kokoelmani ja tulkintani selittelyn tarpeesta.

Maahanmuuttopolitiikan emämunaus

Maailmassa on kaksi asiaa, joille ei ole asetettu rajaa: kuumatkojen rahoitus ja maahanmuutto. Kun huono-onninen presidentti John F. Kennedy julisti, että Yhdysvaltojen tulee ennättää Kuun kamaralle ennen kilpailijaansa Neuvostoliittoa, hän avasi hanketta varten avoimen piikin, toisin sanoen rajattoman budjetin, joka tarvittiin pakonopeuden ylittämiseksi ja ihmisten kiidättämiseksi toiselle taivaankappaleelle.

Hiilen kierto

Hiilen kierto voi olla melko hämmentävä, koska on olemassa ainakin 3 täysin erillistä prosessia pelissä ja kukin esiintyy eri aikaskaalassa. Tässä osoitamme, että vain geologiset prosessit johtavat "pitkään häntään" kun ilmakehä toipuu CO2:n kaksinkertaistumisesta. Tämä pitkä häntä on hyvin pieni ja sillä on vähän pitkäaikaisia seurauksia. Jääkaudesta johtuvat vaihtelut ovat paljon suurempia.

Argumentointivirhe-virhe

Helpoin ja noloin tapa päteä internetissä on lukea lista argumentoinnin virheistä,  ja syyttää keskustelun vastapuolta argumentoinnin virheistä.

Tämä on niin yleistä, että nykyään yleisin argumentoinnin virhe on väittää virheelliseksi argumentointia joka ei ole virheellistä.

Onko netti jo pilannut käytöstapamme?

Ihmisten uhkailu, vähättely, pilkka ja rumat sanat ovat tulleet kaikille suomalaisille tutuksi netistä, nimenomaan netin “yleisönosastolta”, eli keskustelupalstoilta ja blogeista. Ennen tällainen kielenkäyttö painettuna oli harvinaisempaa, sitä tuskin esiintyi muuten kuin joidenkin kansanomaista kieltä käyttävien kirjailijoiden tuotoksissa.

Hallitus sentään yrittää - lakkoilijoille kelvannee vain palkankorotukset

Työntekijäosapuolta vääristyneellä tavalla edustavalla ay-liikkeella - jota eilisen A-studion perusteella ei ole olemassakaan - ja vastaavilla poliittisilla tahoilla on ollut edessään valinnanpaikka: joko myöntää kariutuneiden yhteiskuntasopimusneuvotteluiden paljastama oma kyvyttömyys joustaa huonoina aikoina vaatimustasosta alaspäin tai jatkaa vanhalla lakkotaisteluiden linjalla.

 

Näin voitat väittelyn

Väittelyissä esiintyy tunnetusti argumentointivirheitä. Jos tietää, mitä virheet voivat olla, osaa välttää niitä ja löytää virheitä muiden perusteluista. Ehkä jopa väittelyä tärkeämpää on, että osaisi perustella itselleen asiat oikein. Hyvä argumentointi koostuu kahdesta osasta: 1) väitteestä ja 2) perusteluista.

 

Esa Saarinen tiivisti ansiokkaan selkeästi kymmenen yleistä argumentointivirhettä Filosofia-kirjassaan 1994. Saarista mukaillen, tässä keinoja löytää virheitä vastaväittelijän perusteista:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä